Neden Abhazya'dayım?
İsmail Kahraman'ın kaleminden Karadeniz'den Kafkaslara Devri Alem
Abhazya Belgeseli!
Gitmediğiniz yer sizin değildir. Kültür ve Medeniyet coğrafyamızda Devri Alem yapmaya devam ediyoruz. Sizler bu satırları okuduğunuz sırada ben Kaf Dağı’nın eteklerinde Karadeniz’in karşısında Abhazya’da olacağım. Abhazya, 5 bin yıllık tarihi ile Kültür coğrafyamızın bir parçası. Bugün 500 bin insanın yaşadığı, Türkiye’de 700 binden fazla Abazanın bulunduğu bir kültür coğrafyasında, Abhazya’da tarihe not düşüp zamana noterlik yapacağız.
NEDEN ABHAZYA?
Bundan tam 20 yıl önce 1994 yılının haziran ayında Trabzon’dan bozuk bir gemi ile yola çıktım. Bayraksız ve resmi hüviyeti olmayan gemi ile Abhaz-Gürcü savaşından yeni çıkmış Abhazya’ya doğru gidiyordum. Tam, 19 saat süren deniz yolculuğu ile Abhazya’nın başkenti Suhum’a inmiş, 4 gün boyunca Abhazya’nın Gagra, Pitsunta, Oçamçıra, Afon gibi bir çok bölgelerini adım adım gezerek tarihe not düşmüştüm. Abhazya’da ilk gördüğüm savaşın korkunç yüzüydü. Binlerce kişinin öldüğü Abhaz-Gürcü savaşında bölge büyük zarar görmüştü. Savaşın korkunç yüzünün belgesel görüntüler çekerek Abhazya’nın ne kadar güzel olduğunu ekranlara taşımıştık. Nataşa belasının Türkiye’yi kasıp kavurduğu bir sırada Gürcistan ve Rusya arasında kalmış bu bölgede ahlaksızlık, fuhuş ve kötü alışkanlıklar yoktu. Kültürlerini muhafaza eden Abhaz halkıyla ilgili yazdığım bu yazı Abhazya’nın kurucu Cumhurbaşkanı Vldaislav Arzinba’nın dikkatini çekmişti.
ABHAZYA DEVLET BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR BELGESİ
Abhazya ile ilgili yazım o dönem Kafkas kültür derneği kurucusu olan değerli dostum Abdülkadir Özpehlivan tarafından Abhazya Cumhurbaşkanı Arzinba’ya iletilmiş; Arzinba bizimle tanışmak istediğini söylemiş, İstanbul’da kendisiyle tanıştığımızda bizimle yakından ilgilenip teşekkür belgesi vermişti. Biz de kendisine gazetemizin Abhazya ile ilgili yazı serisini takdim etmiştik. Aradan yıllar geçti. Arzinba, 2010 yılında vefat etti. Abhazya devleti daha sonra bağımsızlık ilan etti. Abhazya’yı Türkiye tanımasa da bazı ülkeler Abhazya ile diplomatik ilişkiler kurmuş durumda. Abhazya hızla gelişiyor, bugün 500 bin nüfuslu Abhazya’ya her gün 2 milyon turist geliyor.
KOCAELİ-GEBZE TV’DE ABHAZYA PROGRAMI
Abhazya ile ilgili yola çıkmadan Abdülkadir Özpehlivan ile hem geçmişi hem de Abhazya’nın bugününü Kocaeli Gebze TV’den konuştuk. Geçmişi yad edip, geleceğe ışık tutmaya çalıştık. Sayın Özpehlivan Abhazya ile ilgili çok önemli bilgiler verdi. Abdülkadir Özpehlivan ile yaptığımız söyleşi www.kocaeligebze.tv adresinden yayınlanmakta.
ABHAZYA’DA DEVRİ ALEM
Abhazya gerçekten muhteşem tarihe sahip bir bölge. Dünyanın seksene yakın ülkesinde yüzden fazla belgesel çekmiş bir gazeteci ve belgeselci olarak insanların misafirperverliği, doğal güzellikleri ile bende büyük etki uyandıran ülke Abhazya oldu. Belki bunda biraz da Karadenizli olmanın etkisi var. Bizim Karadeniz bölgesinde sadece Karadeniz’e özgü iklim yaşanırken hemen karşımızda ki Karadeniz sahilinde Abhazya’da hem Karadeniz ve hem de Akdeniz iklimi yaşanıyor. Beyaz üzümden narenciye bahçelerine, muzdan diğer meyvelere kadar bir çok meyve oluyor. Yılın en az üç ayı turizm mevsimi doya doya yaşanıyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip çok önemli bir ülke. Abhazya anlatılmaz yaşanır diyerek yollardayız. Biz, Abhazya’da belgesel çekerken, sizleri çeşitli kaynaklardan derlediğimiz Abhazya tarihi yazı serisiyle baş başa bırakmak istiyorum.
İsmail Kahraman
Kocaeli Gebze Tv.
Derleme: Abhaz Haber
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |